Странице

Web Zabava

Muzika na webu - Zabava humor - Zabava na internetu - Zabava testovi - Zabava za decu - Zabava video...




Otvoren 38. Fest

Popularni srpski glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić otvorio je sinoć 38. Fest u velikoj dvorani Centra “Sava”, uoči projekcije ruskog filma “Morfijum” autora Alekseja Balabanova.

Otvoren 38. Fest

Samardžić je pozvao mnogobrojnu publiku, u kojoj je bio i premijer Mirko Cvetković, da se u danima Festa ovde proglasi prestonica kulture. Podsetivši na filmskog kritičara Milutina Čolića, on je istakao da mu “dugujemo veliku zahvalnost što je iznedrio ovu manifestaciju”.

“Evropa je krenula u veliki pokret, dijalog civilizacija, a predvode ga Španija i Turska. Fest pripada tom korpusu. Njegovo dugo trajanje ima posebnu energiju i smisao. Fest i njemu slične manifestacije predstavljaju naše kulturno blago”, rekao je Samardžić.

On je naglasio da je film sredstvo komunikacije medju narodima i da je divno što će publika na Festu videti ostvarenja iz svih krajeva sveta.

“Ti susreti mnogo znače, to je zbližavanje. Simbioza je imperativ, da normalno živimo sa susedima i svim ljudima. Smatram da film i umetnost vezuju i opčinjuju. Živeo Fest!”, zaključio je Samardžić.

Dobrodošlicu gledaocima poželeo je direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić.

“Pripremali smo ovaj Fest u dosta otežanim uslovima, ali se nadam da smo priredili deset značajnih filmskih dana sveta u Beogradu, sa 64 premijerna filma koji će imati ukupno oko 230 projekcija”, rekao je on. Paramentić je podsetio da je prvi Fest (održan 1971. godine) imao podnaslov “Hrabri novi svet” i dodao da je ove godine slogan “Ohrabruje”, kojem se od sinoć pridružuje i “Fest zahvaljuje” svima u publici, a “uvaženim sponzorima posebno”.

Generalni sponzor ove godine je kompanija NIS.

Publici je zatim predstavljena srpska glumica Katarina Radivojević, koja igra jednu od epizodnih uloga u filmu “Morfijum”.

Skromnu ceremoniju otvaranja na trenutak je prekinuo uzvik iz sale “Ne secite platane!”, što je prošlo bez incidenta.

Ovogodišnji Fest će trajati do 28. februara, a filmovi će se pored Centra “Sava” prikazivati u Dvorani kulturnog centra Beograda i u Muzeju kinoteke.

Procitajte jos:

Objavljene nominacije za Oskara

Odrzana dodela filmskih nagrada – Zlatni globus

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

1 Response to "Otvoren 38. Fest"

  1. Darko says:
    21. фебруар 2010. 17:37

    The Wolfman) Vukodlak premijerno na FEST-u 2010.

    The Wolfman (2010) - werewolves photo

    Žanr: Akcija/Horor
    Režija: Joe Johnston
    Scenario: Andrew Kevin Walker i David Self
    Uloge: Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving, Art Malik

    „Vukodlak“ vraća mit o ukletom čoveku svom iskonskom poreklu. Oskarovac Benicio Del Toro igra Lawrence Talbot-a, ukletog plemića koji se vraća na porodično imanje posle nestanka njegovog brata.

    Ponovo udružen sa otuđenim ocem (oskarovac Anthony Hopkins), Talbot kreće u potragu za bratom…a razotkriva svoju užasavajuću sudbinu.

poklon